Održana radionica u sklopu GECO2 projekta

19.05.2022.
Održana radionica u sklopu GECO2 projekta

U sklopu projekta „Green Economy and CO2 – GECO2“ u prostorijama Poslovno uslužnog centra 3LJ, Dvorana za sastanke, održana je radionica za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu s područja Splitsko-dalmatinske županije na kojoj su službenici imali priliku doznati koja je njihova uloga te koji su načini za smanjenje i zadržavanje emisije ugljičnog dioksida. Prof. dr. Tomislav Kos kroz predavanje naglasio je važnost projekta prvenstveno za revalorizaciju poljoprivrednog sektora, promociju ugljične neutralnosti i ukupni doprinos pilot aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena.

Temelj projekta je ojačati potencijal poljoprivrednog sektora u Jadranskoj regiji u svrhu smanjenja emisije ugljika u atmosferi uz ostvarenje prihoda implementacijom dobrovoljnog tržišta ugljika kroz bolje upravljanje tlom i ostacima usjeva.

Kroz inovativna rješenja projekt ima za cilj utjecati na nove situacije u okolišu te provesti mjere, kao što su poticanje zelenog poduzetništva (tržište CO2), razvoj ekološke poljoprivrede te direktan rad i edukacija poljoprivrednika kako bi se potaknulo održivo korištenje resursa.

Održana radionica u sklopu GECO2 projekta

Održana radionica dio je pilot aktivnosti projekta GECO2, gdje će poljoprivrednici u SDŽ, primjenjujući održive poljoprivredne prakse, uspostaviti dobrovoljno tržište ugljika. Pilot aktivnost podrazumijeva eksploataciju ugljičnog dioksida iz poljoprivredne djelatnosti i njegovu komercijalizaciju kroz industrijski i uslužni sektor. Radi se o inovativnom tržištu ugljičnog dioksida, koje se u sklopu projektnih aktivnosti formira na području osam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, i kao takvo je za sada jedinstveno u svijetu.

Projekt GECO2 realizira se u sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., a ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420.353,00 kuna.

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Trilj
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Poduzetnički Inkubator Klis
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

Brendiranje Grada Trilja

Novi centar
agropoduzetništva

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.