Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja

25.09.2023.
Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja Saša Tadinac

Nakon svete mise i svečanosti gdje je otkriven spomenik hrvatskim braniteljima s područja grada Trilja poginulima u Domovinskom ratu, koji je podignut u dvorištu crkve sv. Mihovila, u prostorijama Poslovno-uslužnog centra 3LJ održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja.

Svečanosti u dvorani CEKOM Trilj uz domaćine – gradonačelnika Trilja Ivana Bugarina i triljske gradske vijećnike, predvođene predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Šipićem – nazočili su među ostalima članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića potpredsjednik Sabora Ante Sanader, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnici Stipo Mlinarić (Vukovar), Ivan Budalić (Imotski) i Miro Bulj (Sinj), dožupan Ante Šošić, ravnatelj agencije RERA SD Jozo Sarač, ravnatelj Županijskih ljekarni Ante Mihanović, izaslanstva gradova prijatelja Trilja (Ljubuški, Ivanić Grad) te Općine Poličnik. Iz Vrbanje je stigla čestitka i brzojav o njihovom dolasku za blagdan sv. Mihovila.

Svečanosti su nazočili i čelnici ostalih jedinica lokalne samuprave s područja cetinskog kraja: Jure Plazonić (Vrlika), Dušan Đula (Otok), Petar Maretić (Dicmo), Jakov Titlić – izaslanik Općine Hrvace. Bili su na svečanosti i ostali čelnici gradova i općina: Denis Ivanović (Kaštela), Jakov Vetma (Klis), Ivan Krželj (Zadvarje), Božo Čubić (Cista Velika) Martin Merčep (Šestanovac), Mijo Dropuljić (Podstrana).

Bili su tu i triljski župnik don Slavko Volarević i župnici župa iz triljskog kraja, načelnik GP Trilj Ljubo Zečić sa suradnicima, alkarski vojvoda Mario Šušnjara, čelnici lokalnih tvrtki iz cetinskog kraja (HEP, Vodovod i odvodnja, Čistoća Cetinske krajine, Nadcestarija Sinj), predstavnici pravosudnih tjela, Porezne uprave, Triljske mažoretkinje, predstavnici medija te ostale osobe iz gospodarskog, kulturnog, sportskog, društvenog, političkog i javnog života s područja cetinskog kraja i Splitsko-dalmatinske županije.

Okupljene je najprije pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Trilja Ivan Šipić. Govoreći o potrebi zajedničkog rada u svim porama života za boljitak cijele zajednice, Šipić je među ostalim poručio:

‘Kao što za projekte Vlade treba potpora Sabora, za razvoj Županije ono što planira županijska vlast treba potpora Županijske skupštine, tako za realizaciju i potporu na svim projektima načelnicima i gradonačelnicima trebaju potpore općinskih i gradskih vijeća. Neovisno o političkim ili drugim stajalištima, ono sve što je dobro za razvoj lokalne zajednice, a dolazi iz redova predstavničkog tijela, izvršna vlast treba prihvatiti, a sve u cilju sveokupnog razvoja.’

Šipić je istaknuo primjer Gradskog vijeća Trilja koje, prema njegovim riječima, svojim konstruktivnim prijedlozima sudjeluje u aktivnostima koje mnogo znače za razvoj grada Trilja. Cijeli govor Ivana Šipića poslušajte OVDJE.

Potom se okupljenima obratio i gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, koji je zahvalio Vladi RH i Splitsko-dalmatinskoj županiji, bez čije bi podrške bilo teško razvijati projekte u Trilju. Neki od tih projekata, kaže Bugarin, su u realizaciji, a drugi se pomno planiraju. Bugarin se dotaknuo aktivnosti Aglomeracije Trilj, rada na komunalnoj infrastrukturi, pomoći školstvu, socijali te radu na poboljšanju svekolikog života u Trilju, realizaciji projekta Cetinka. Ovom prigodom triljski čelnik se dotaknuo posebno ulaganja u GZ Čaporice:

‘To je glavno odredište našeg razvoja. Tijekom ove godine u zoni je zakupljeno 100 tisuća metara četvornih za poslovne subjekte. Više od 10 mliijuna eura je u projektima Poslovno-uslužnog cetra 3Lj. Posebno se radi na širenju aktivnosti CEKOM.3Lj. Uskoro slijedi potpisivanje suradnje sa Splitskim sveučilištem, kao i druge aktivnosti koje će se provoditi u našoj zoni, a sve to dat će nam dodatni zamah i mogućnost svekolikog razvoja cijelog područja grada Trilja.’

Triljski gradonačelnik istaknuo je kako su tijekom jutra u svoj novi radni dom uselili triljski vatrogasci. Više o svim projektima koji se provode u Trilju sutra će nakon 10 sati govoriti triljski gradonačelnik u programu Hit radija. Govor Ivana Bugarina na svečanoj sjednici poslušajte OVDJE.

U ime svih nazočnih svećenika pozdrave je uputio i triljski župnik don Slavko Volarević, koji je pozvao na zajedništvo i molitvu kako bi svi zajedno doprinijeli boljitku Trilja, a sve uz zagovor nebeskog zaštitnika sv. Mihovila. Pozdrave Triljanima iz grada Vukovara prenio je saborski zastupnik Stipo Mlinarić pozivajući čelnike Trilja da zajedno s Vukovarom krenu u realizaciju potpisivanja povelje prijateljstva i suradnje. Puno je razloga za tu inicijativu, a jedan od glavnih je i taj što je jedan od heroja Vukovara čovjek iz triljskog kraja Ivan Ivišić koji je poginuo u obrani grada, naglasio je Mlinarić.

U ime gradova i općina cetinskog kraja, pozdrave i čestitke za Dan Grada Trilja i blagdan sv. Mihovila uputio je gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić.

Lijepo je biti u Trilju, u osobnom smislu ili poslovnom, istaknuo je na početku svog govora dožupan Ante Šošić, dodajući kako iz Aržana – na pola puta između imotskog i cetinskog kraja – pozdravlja skup u ime župana Blaženka Bobana i svoje osobno ime:

‘Suradnja Splitsko-dalmatinske županije i Grada Trilja je stalna i na izrazito visokoj i uspješnoj razini. Županija stalno prati i pomaže sve triljske projekte koji su vezani za njegov razvoj, bilo da se radi o komunalnoj infrastrukturi, pomoći u društvenim, sportskim, kulturnim i vjerskim projektima.’

U ime predsjednika Hrvatskog sabora okupljenima se prigodno obratio potpredsjednik Ante Sanader. U svom govoru još jednom je zahvalio braniteljima koji su donijeli slobodu Hrvatskoj, posebno pozdravljajući obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Kada je u pitanju razvoj triljskog kraja, Sanader se prisjetio suradnje sa svim čelnicima Grada Trilja do sada, još od vremena kada je bio splitsko-dalmatinski župan:

‘Drago mi je ovdje na sjednici vidjeti sve one koji su do sada vodili Grad Trilj. Ivana Šušnjaru sam upoznao kao prvog načelnika, potom Jozu Sarača kada sam bio na dužnosti župana. tada je već rodila se njegova ideja o gospodarskoj zoni, a od ideje do sada vidi se veliki uspjeh. Tu praksu razvoja nastavio je potom Ivan Šipić i vidimo sada gradonačelnik Ivan Bugarin sa suradnicima nastavlja s velikim uspjehom nizati projekte i razvoj Trilja.’

Na kraju pozdrava riječ je pripala potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu. Kao i na otvaranju spomenika poginulim braniteljima, Medved je istaknuo važnost poštivanja i sjećanja na sve branitelje, posebno one koji su svoje živote ugradili u samostalnost Hrvatske. Isto tako naglasio je da će Vlada RH kao i do sada Grad Trilj i sve jedinice lokalne samuprave pomagati u svim njihovim projektima koji mnogo znače za svaki kraj, posebno kada je u pitanju demografska politika.

Na sjednici su uručena javna priznanja Grada. Osobno priznanje dobila je Matea Šipić, članica Hrvatske kuglačke reprezentacije gluhih za zapažen uspjeh ostvaren u sportu te promociju Trilja na državnoj i međunarodnoj razini. Kolektivno priznanje otišlo je u ruke LU Tilurium za uspješnih 30 godina rada i djelovanja i doprinos u razvoju kulture na području Trilja. Kolektivno priznanje dobila je Udruga Pokrenimo Tijaricu za rad na očuvanju običaja i kulturnog naslijeđa naselja Tijarica i doprinosu razvoja kulture na području Grada Trilja. Zahvalnice Grada dobio je Milan Šušnjara za dugogodišnji rad s djevojčicama Rukometnog kluba Trilj, ostvarene uspjehe i promociju sporta na području Trilja. Zahvalnica je otišla u ruke veterana DVD-a Trilj za njihovu 71. godišnjicu uzornog rada i djelovanja i doprinosu razvoja vatrogastva na području Grada Trilja. Nagrade je uručio predsjednik Vijeća Ivan Šipić.

U prigodnom dijelu programa koji je moderirao Ante Botić sudjelovale su Triljske mažoretkinje, članovi Župskog zbora sv. Mihovila te učenice OGŠ Jakova Gotovca Sinj Lucija Vudrag i Sara Ivišić.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja 2023.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja 2023.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja 2023.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja 2023.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Trilja 2023.

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Trilj
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Poduzetnički Inkubator Klis
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

Brendiranje Grada Trilja

Novi centar
agropoduzetništva

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.