Dostavljen ugovor za projekt CEKOM 3LJ vrijedan 74 milijuna kuna

02.07.2020.
Dostavljen ugovor za projekt CEKOM 3LJ vrijedan 74 milijuna kuna

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić jučer je posjetio Poslovno-uslužni centar 3LJ u Radnoj zoni Čaporice.

Tom prilikom Pavić je v.d. ravnatelju Ustanove za istraživanje i širenje znanja u području prehrane i zdravlja CEKOM 3LJ Ivanu Šušnjari predao ugovor o financiranju. Ukupna vrijednost ulaganja je 74 milijuna kuna, od kojih je 47 milijuna bespovratnih sredstva EU fonda za regionalni razvoj iz operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Između ostalih, svečanosti u zoni Čaporice nazočili su predstavnici partnera u projektu, Ljubo Puđa iz sirane ‘Puđa’, Ante Mihanović iz ‘Pharmagala’, dekan Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu Igor Jerković i Marin Čagalj, predstavnik Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša.

Gradonačelnik Trilja Ivan Šipić istaknuo je kako su prve dvije faze u realizaciji projekta 3LJ također najvećim dijelom financirana bespovratnim novcem iz EU fondova. Za komunalno opremanje proširene zone u Čaporicama Grad Trilj dobio je 17 milijuna kuna, za izgradnju zgrade PUC-a 21 milijun kuna.

Zahvaljujući novim bespovratnim novcem iz EU fondova, Grad Trilj i partneri, među kojima su još Agronomski fakultet i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković, realizirat će treću fazu projekta CEKOM 3LJ, koji će osigurati potporu malim i srednjim poduzećima i OPG-ima u razvoju novih agroindustrijskih proizvoda. Novac je namijenjen za najsuvremeniju znanstveno istraživačku infrastrukturu iz kojih će se partnerima poduzetnicima, uz pomoć znanstvenih institucija, omogućiti uspostava inovativnih proizvoda od ljekovitog aromatičnog bilja Dalmacije.

Pharmagal d.o.o. će, koristeći najmoderniju visoku tehnologiju na ovim prostorima izrađivati proizvode u obliku kapsula, krema, masti, sirupa i slično, a Puđa d.o.o. razvijati nove mliječne proizvode poštujući najviše sigurnosne standarde u proizvodnji. Koordinator pripreme i provedbe cijelog projekta je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, koja od 2015. godine promovira ovaj razvojno inovativni projekt, pripremajući dokumentaciju i surađujući sa svim projektnim partnerima.

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Trilj
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Poduzetnički Inkubator Klis
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

Brendiranje Grada Trilja

Novi centar
agropoduzetništva

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.